dimarts, 23 de novembre del 2010

PRÀCTICA 4: LES FLORIDURES

Després de tenir mig tomàquet gairebé un mes en observació i anar anotant tots els canvis que experimentava, avui els hem portat al laboratori de la universitat. Allà els hem comparat amb els de les nostres companyes i els hem observat al microscopi. Gràcies al microscopi hem pogut veure molt bé com són els fongs.

PROCÉS DE DESCOMPOSICIÓ DEL MEU TOMÀQUET





A continuació, es pot veure l'informe de la sessió pràctica d'avui

Quina és la proposta de treball?
La principal proposta de treball ha estat respondre a la pregunta: En quines condicions es produeixen fongs? A part d’això, un dels altres objectius de la pràctica ha estat ampliar una mica d’ informació sobre el tema i plantejar-nos noves preguntes o aspectes a considerar.

Què hem fet?
Després de fer una observació sistemàtica de mig tomàquet durant gairebé un mes hem fet una reflexió conjunta de l’experiment entre tota la classe. Amb el diàleg reflexiu hem trobat resposta a la pregunta plantejada a l’ inici. A més, a part d’anomenar les condicions en que apareixen fongs també hem trobat una explicació al perquè de la seva aparició i ens han sorgit noves qüestions o aspectes a tenir en compte envers el tema.

Quina conclusió en traiem?
Hem deduït que les condicions següents tenen a veure amb l’aparició de fongs:
- La temperatura
Entre 2º i 30º es produeixen fongs.
Entre 20º i 30º la producció és favorable.
A -0º no es generen fongs (com més baixa és la temperatura més triguen a aparèixer).
- L’oxigen
És l’element bàsic que tot ésser viu necessita per poder sobreviure.
- La humitat
És una condició que també influeix i n’hi ha tant si el tomàquet està en un espai obert o en un recipient tancat.
- Els nutrients
Tot ésser viu s’ha d’alimentar per tant, el tomàquet és el nutrient dels fongs.
- El temps
Els fongs apareixen més ràpid si la temperatura és alta.

Cal tenir present que totes aquestes condicions tenen relació entre elles.
A part de les condicions que s’han de donar, també hem après el motiu pel qual neixen els fongs.
Les floridures han aparegut perquè els fongs es reprodueixen per
espores. Les espores estan a l’aire i esperen “arribar” a algun ésser viu per reproduir-se. Per tal que es doni la reproducció l’ésser viu s’ha de trobar en unes condicions determinades. Una espora es podria comparar amb una llavor perquè igual que les llavors les espores també germinen.
La pràctica ens ha fet adonar de la importància que tenen els fongs. Hem vist que sinó existissin res no es descompondria i el planeta s’assemblaria a un enorme abocador. Tot estaria ple de fullaraca, cadàvers d’animals, arbres caiguts i molts altres residus de tota mena. Així doncs, podem dir que tota cadena alimentària depèn dels fongs i de la resta d’organismes descomponedors (per exemple els insectes).
Per últim, mentre anàvem parlant sobre el tema ens han sorgit noves qüestions i aspectes a tenir en compte com ara:

Quan es moren els fongs del tomàquet?
Hem vist que sense humanitat i a temperatures altes (20º-30º) el tomàquet s’asseca amb més facilitat, perd tot el suc i es posa molt dur. Quan això passa normalment els fongs deixen de reproduir-se i moren. Aleshores el tomàquet deixa de ser aliment pel fong i passa a ser aliment per algun altre ésser viu, una planta per exemple.

Per què dos trossos del mateix tomàquet situats al mateix lloc no s’han florit igual?
Perquè tot i estar en les mateixes condicions i ser del mateix tomàquet els components d’una meitat del tomàquet i l’altra són una mica diferents i les reaccions no es donen exactament alhora.

A què obeeixen els diferents colors de les floridures?
La modificació dels colors indica que hi ha hagut una reacció química.

Per què al tomàquet d’una de les companyes hi han aparegut cucs i mosquits?
Perquè els insectes també són organismes descomponedors i han fet servir com a nutrients els fongs i el propi tomàquet.

Nova proposta
En l’experiment també hauria estat interessant pesar i mesurar el tomàquet per veure els percentatges de reducció i comparar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada